Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A vezetékes nettel szemben a mobilinternetnél nem a sebesség, hanem az adatforgalom után fizetünk. Ez azt jelenti, hogy mindig a lehető legmagasabb sebességgel kapcsolódhatunk a világhálóra. - Mobil-internet magazin
részletek »

Mennyire gyors a Mobilinternet?

Ez a magazin elsősorban azoknak nyújt segítséget, akik szeretnének előfizetni a mobilinternetre, de nem tudják, hogy milyen csomagot válasszanak, mire elegendő a benne foglalt adatforgalom és milyen sebességre számíthatnak a használat során.
Mobil-internet magazin
Itt vagy: Mobil-internet magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Mennyire gyors a Mobilinternet?
Mennyire gyors a Mobilinternet?
A legtöbb kisvárosban és sok nagyközségben is elérhető a HSDPA adathálózat
A vezetékes nettel szemben a mobilinternetnél nem a sebesség, hanem az adatforgalom után fizetünk. Ez azt jelenti, hogy mindig a lehető legmagasabb sebességgel kapcsolódhatunk a világhálóra. Ez az érték csak az eszközünktől, az aktuális leterheltségtől és a tartózkodási helyünktől függ.
Ma már minden nagyobb, sőt a legtöbb kisvárosban és sok nagyközségben is elérhető a HSDPA adathálózat. Ennek az elméleti maximum sávszélessége akár 7,2 Mbit/s is lehet. Ez persze a gyakorlatban alacsonyabb ennél, mint ahogyan a vezetékes internetnél is a garantált és a maximális között van valahol a tényleges sávszélességünk.

Viszont gyakorlatban is sokszor mértem 5-6 Mbit/s-ot, de még olyan időszakban is stabilan viszi a 2-3 Mbit/s-ot, amikor sokan vannak fent (vagyis leterheltebb a hálózat). A tesztet egy közepes méretű város belvárosi részében végeztem, az értéket nagyban befolyásolja a tartózkodási helyünk, a modemünk típusa (illetve az adott településen kiépített hálózat sebessége).

Ha faluhelyen lakunk, akkor sem kell lemondanunk a mobilinternetről, csak alacsonyabb adatátviteli sebességgel kapcsolódhatunk rá. Itt két alternatíva terjedt el, az egyik az EDGE, a másik a GPRS adatátvitel. Az EDGE elméleti sávszélessége 236 Kbit/s, ami gyakorlatban átlag 100-200 Kbit/s-al megy. Ezzel már hosszabb időt kell várni az oldalak betöltődésére, ezért nem árt valamilyen gyorsító szoftvert használni. A gyorsító szoftverek nem az adatátviteli sebességen gyorsítanak, hanem a weboldal optimalitásával és tömörítésével érik el azt, hogy kevesebb ideig tart a betöltődés.
Hirdetés

Én erre az ingyenes Opera böngészőt javasolom, aminél aktiválni kell az opera turbó szolgáltatást. Fontos, hogy ez alapból ki van kapcsolva, a böngésző bal alsó sarkában lehet módosítani a beállításán. Bár ez csökkenti a felhasználói élményt, mivel tömöríti a képeket (amik ezáltal gyengébb minőségűek lesznek) és kézzel elindíthatóvá teszi a flash-t, ugyanakkor akár háromszor, egyes esetekben ötször gyorsabban is betölthet ezáltal a honlap. Ráadásul kevesebb adatforgalommal is jár a használatával a böngészés, ezért költséghatékony.

Ha EDGE sincs, akkor még mindig ott a GPRS. Ennek sajnos csak 56 Kbit/s az elméleti maximum sebessége, ugyanakkor kevés terület van csak az országban, ahol nem érhető el. Aki viszont ilyen hálózaton szeretne internetezni, annak nem nem árt ha van türelme (és persze az Opera turbó vagy más gyorsító szoftver használata erőteljesen ajánlott, de inkább kötelező). Viszont ha csak mobiltelefonon szeretnénk internetezni, azon is elsősorban wap oldalakon nézelődni, mobil chateken csevegni és E-mailezni, arra elegendő a GPRS sebessége is. Ha a telefon támogatja a JAVA-t, érdemes rá telepíteni az Opera mini böngészőt, ami hasonló elven optimalizálja a weboldalakat, mint a fent ismertetett Opera turbó, csak mobiltelefonra lett optimalizálva.
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - mobilinternet, HSDPA, EDGE, GPRS
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-04-14 16:38:09
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü